Zwolle, 16 september 2020

Besluit GCO Zwolle omtrent carnavalsseizoen 2020-2021

Het nieuwe seizoen is begonnen. Nou ja,….op papier dan. Vooralsnog zitten wij nog steeds in ongekende tijden door COVID-19. Dit heeft zeker impact op ons carnavalsseizoen 2020-2021. Inmiddels heeft u al wat berichten gelezen in de media. Wat gaan wij in Sassendonk (Zwolle) doen dan?

Gisteravond zijn de Zwolse carnavalsverenigingen en de Horeca Evenementen Stichting Zwolle (HESZ) bij elkaar geweest in het gemeenschappelijk carnavalsoverleg (GCO). Hierbij zijn wij gezamenlijk tot de volgende conclusies gekomen:

  • Er zal geen optocht zijn tijdens het grote carnaval. Op basis van de huidige kennis en maatregelingen gecombineerd met de noodzakelijke tijd qua voorbereidingen is het organiseren van een Sassendonkse optocht niet haalbaar.
  • Er worden geen nieuwe hoogheden gekozen dit seizoen, dus ook geen nieuwe Stadsprins en Jeugd Stadsprins. Alle huidige hoogheden gaan nog een seizoen door. Uniek in de (straks) 64-jarige geschiedenis van het Zwolse carnaval. Voor de jeugd zullen wij een dispensatieregeling ontwerpen, zodat de jeugd die dit seizoen graag de functie had willen bekleden niet de kans ontnomen wordt door hun leeftijd.
  • Dit betekent ook dat er geen zittingsavonden en -middagen zullen zijn met abdicatie en opkomst nieuwe hoogheden en adjudanten bij de diverse carnavalsverenigingen. Alleen CV de Pepperbussies zal (intern) hun abdicatie van hun Hoogheden en Adjudanten organiseren.
  • Alle officiële activiteiten van de carnavalsverenigingen in het voorseizoen tot januari worden geannuleerd.

De gemeente Zwolle heeft actief meegedacht en stelt zich zeer coöperatief op om te kijken naar wat kan er wel. Hierbij is het voor ons allemaal belangrijk dat het verantwoord moet zijn om iets te organiseren. Zo willen wij geen (onnodige) gezondheidsrisico’s lopen en moeten alternatieven (financieel) rendabel zijn voor alle betrokkenen. Daarom is het van belang dat wij ons strikt houden aan de landelijke RIVM-richtlijnen en de lokale maatregelen vanuit de Veiligheidsregio IJsselland en de gemeente Zwolle. Zolang de 1,5 meter maatregel ook buiten van toepassing is zien wij helaas geen mogelijkheden om (buiten) activiteiten te organiseren.

In januari komen wij weer bij elkaar om te kijken welke maatregelingen op dat moment gelden en hoe de situatie rond COVID-19 is in Zwolle en de veiligheidsregio IJsselland. Tot die tijd zullen wij de ontwikkelingen nauw volgen. Indien noodzakelijk zullen wij eerder bij elkaar komen.

Wellicht niet een al te vrolijk bericht aan het begin van het seizoen. Wel helaas de realiteit waarin wij nu leven.

Wij houden u op de hoogte. Voor nu blijf veilig en gezond.

GCO ZWOLLE